Jan Essink (1923-1993)


Jan Essink werd op 5 december 1923 in Ootmarsum geboren. Zijn vader was kleermaker en manufacturier en bezat een textielzaak in Ootmarsum. Al jong openbaarde zich bij Jan de creatieve aanleg en vooral zijn tekentalent. Hij volgde aan de DEVA-vakschool een opleiding voor etaleur. Na zijn opleiding kreeg Jan Essink bij tal van textielzaken de zorg voor het inrichten van de etalages. Deze bleken ware kunstwerkjes te zijn. Bij de keuze van de materialen was hij zijn tijd ver vooruit.

In 1948 nam hij de zaak van zijn vader over en kon zich toen uitleven op zijn eigen etalages, waarin textiele stoffen weliswaar de hoofdmoot vormden, maar waar veel andere voorwerpen als ondersteuning werden gebruikt. Tussen zijn werkzaamheden als etaleur en in zijn textielzaak door bleven tekenen en schilderen zijn grote passie. Dat Ootmarsum met directe omgeving daarbij zijn grootste inspiratiebron was, blijkt wel uit het merendeel van zijn werken. Straatjes, pleintjes, gevels in Ootmarsum, beekjes op het Springendal, boerderijen of delen daarvan werden met een oog voor detail, maar telkens met een persoonlijke inbreng getekend of geschilderd. Elke afbeelding roept een bepaalde sfeer op.

Jan Essink maakte ook veel olieverfschilderijen (stillevens) en pasteltekeningen (landschappen en vogels). Dat zijn werk niet de bekendheid heeft gekregen die het verdient, heeft alles te maken met de wijze waarop Jan Essink ermee omging. Als iemand spontaan een bepaalde tekening of een schilderij prees, kon Jan het al even spontaan aan de bewonderaar meegeven. Ook werd veel werk als verjaars- of jubileumcadeau uitgedeeld. In totaal heeft Jan Essink slechts drie officiële tentoonstellingen gehouden.

Binnen de gemeenschap Ootmarsum kreeg Jan Essink grote bekendheid als decorschilder van de bekende Siepelstadrevue, als oprichter en tekstschrijver van de Zittingscommissie van de carnavalsvereniging, maar ook als oprichter van de Creatieve Kring Ootmarsum, waar (jonge) plaatselijke kunstenaars ontplooiingskansen kregen. Jan Essink legde in 1983 de basis voor de huidige Kunstmanifestatie Ootmarsum, een jaarlijks terugkerend evenement dat honderden amateurkunstenaars en tienduizenden bezoekers naar Ootmarsum trekt.

Jan Essink overleed op 19 oktober 1993 en werd in Ootmarsum begraven.

Ben Morshuis Stichting Ootmarsum
Geboren:   05-12-1923 Ootmarsum
Overleden:   19-10-1993 Ootmarsum
Vader:   Gerhard Essink (1880-1948)
Moeder:   Josephine Körmeling (1892-1970)
Echtgeno(o)t(e):   Riet Ribberink
Publicaties:   Circa 125 tekeningen, schilderijen, pastels, potloodtekeningen, vele Twentse liedjes en carnavalsbuuts. Over Jan Essink: Was getekend Jan Essink : leven en werk van een schilder en tekenaar uit Ootmarsum (2003)
Laatst bijgewerkt op:   04-03-2014