Gert-Jan Dröge (1943-2007)


Gert-Jan Dröge werd op 23 april 1943 geboren in Enschede in een tandartsgezin. Hij was de jongste en had drie oudere broers en zussen. De familie woonde in één van de vier grote panden aan de Parkweg, hoek Stationsplein. Het waren prachtige oude statige herenhuizen met hele diepe tuinen. Ze zijn inmiddels afgebroken. De grote zolder was het domein van Gert-Jan, waar hij zich vermaakte met het spelen van circusdirecteur van een eigen miniatuurcircus. Hij was verknocht aan het circus en wilde er later ook optreden. Hij las ook graag in de Paris Match over feestjes en beroemde actrices. De wereld van de glitter en glamour had al vroeg zijn belangstelling. Zijn nogal autoritaire vader begreep weinig van het gedrag van zijn zoon, maar verbood het niet. Zijn moeder, die stierf toen Gert-Jan zeven was, kwam uit een familie van bekende musici en toneelspelers. Na de dood van zijn moeder vertoefde Gert-Jan veel bij de buren, de familie Stroink. Hij vertelde later over deze periode: 'Zo ging dat. Het waren buren die een zoon hadden die precies even oud was als ik. Die jongen zit nu ergens hoog in de Esso-top, terwijl zijn zusje later met de dochter van burgemeester Schelto Patijn is getrouwd. Nog weer een ander zusje werkte in de filmindustrie; dus ik zat toen al midden in Glamourland, zonder dat ik het wist!' Zijn middelbare schoolopleiding volgde hij in Hengelo aan het Grundel Lyceum. Omdat hij telkens uit het raam zat te staren werd hij naar de kostschool van de karmelieten in Oldenzaal gestuurd, waar hij 'zich kostelijk vermaakte, maar wel altijd als eerste de klas werd uitgestuurd'.

In het circus gaan werken was geen optie. Na zijn diensttijd meldde hij zich bij de Toneelschool in Arnhem. De serieuze stukken lagen hem niet. 'Elke keer als ik een serieus stuk speelde, van Tsjechov tot Vondel, dan ging de hele klas er voor zitten. Oh, Gert-Jan gaat spelen, dat wordt lachen, zei iedereen'. Hij ging werken achter de schermen van het toneel, in 1966 werd hij regieassistent en avondregisseur bij de musical Anatevka en daarna bij de opera 'Reconstructie', die gespeeld werd tijdens het Holland Festival en later ook bij Toneelgroep Globe. Ook was hij in die jaren manager van een aantal Nederlandse kunstschilders in Milaan en hielp hij oud-plaatsgenoot Jan Cremer filmscripts verkopen in Londen. Altijd wanneer beiden elkaar later tegenkwamen begonnen ze in het Twents herinneringen over Enschede op te halen. Wat betreft het toneel kwam hij erachter dat veel acteurs weinig glamourous waren, en zich bezighielden met saaie en burgerlijke zaken als pensioen en belastingen. Hij stortte zich in het nacht- en uitgaansleven. Hij werd programma-directeur bij Paradiso, waar hij niet alleen de popgroepen naar ons land haalde maar waar hij ook shows produceerde en een bijzondere sfeer creëerde, bijvoorbeeld door schommels te plaatsen met mooie dames erop. Hij runde de discotheek ‘De Schakel’ waar hij de pratende discjockey verving door dansmuziek zonder onderbreking.

Hij begon in 1976 een eigen nachtbar 'Chez Nelly', korte tijd samen met actrice Nelly Frijda, maar zij haakte al snel af, ‘omdat ik de champagne wilde laten knallen en zij met zelfgebakken taarten aan kwam zetten'. Het succes van Chez Nelly werd nog overtroffen door zijn in 1982 geopende nachtclub '13 op de schaal van Richter'. Vanuit Richter werd RUR (‘rechtstreeks uit Richter’) uitgezonden, de bekende talkshow van Jan Lenferink. Gert-Jan Dröge was vijf jaar lang producent van dit programma.

Hij had twee eigenschappen die hem uitermate geschikt maakten voor societyjournalist: zijn gave om mensen te vleien met aandacht en zijn charme. In de Haagse Post had hij vanaf 1986 als gossipjournalist de rubriek ‘Milieu’, waarin hij schreef over het societywereldje. In 1979 speelde hij mee in de cultfilm ‘Andy, bloed en blond haar’, een low budget film van de in Hengelo geboren Frank Wiering met zijn plaatsgenoot Andy Vrielink in de hoofdrol. Frank Wiering was eind jaren tachtig eindredacteur van het VPRO-televisieprogramma ‘Gasthof zur Post Modernen’, een ‘magazine over binnenlandse zaken’. Gert-Jan Dröge werd gevraagd voor een aantal afleveringen, waarin hij onder meer verslag deed van de opening van een nieuwe nachtclub in Amsterdam. Hierdoor kwam hij zelf op het idee voor het tv-programma Glamourland. Hij werd in 1989 aangesteld als showredacteur bij de eerste commerciële televisiezender TV10 en maakte de eerste afleveringen van Glamourland. Na het failliet van de zender TV10 nam de AVRO het programma over.

Dröge hield van de glamour maar stelde het oppervlakkige graag op een ironische manier aan de kaak. Een bekende openingszin van een aflevering van Glamourland was: ‘Het was voor ons weer een vreugd voor u op pad te mogen gaan’ en vervolgens deed hij verslag van de feestjes van de jetset, beau-monde, dan wel nouveau riche ‘met louter beschaafde en bijgeschaafde mensen’. Hij bezocht de cocktailparty’s, premières, gala-avonden, diners, haring- en wijnproeverijen en openingen van exposities van kunstenaars, waar iedereen aanwezig was die er toe deed. In het boek ‘De televisiejaren’(2002) staat het als volgt beschreven: ‘Dröge had het voorzien op het bekende Nederlanderschap op zijn smalst. Aangeschoten, hoogblonde en gladgetrokken dames van middelbare leeftijd hingen kakelend over de microfoon, blatende overhemden velden hun deskundig oordeel over de champagne en uitgerangeerde artiesten paradeerden met een air alsof ze al wekenlang nummer 1 in de hitparade stonden. Gert-Jan babbelde vrolijk met hen mee terwijl de snorrende camera de taferelen genadeloos vastlegde’. Op zijn kenmerkende ironische toon sprak hij achteraf de voice-over in. Bepaalde personen werden door zijn programma bekende Nederlanders, zoals Jan des Bouvrie en zijn vrouw, die bij binnenkomst op feestjes steevast door Dröge werden begroet: ‘Daar zijn ze weer…!’.

Glamourland hield het, met tussenpozen, zo’n tien seizoenen vol bij de AVRO. In 1996 kwam Glamourland Internationaal er nog bij. Gert-Jan Dröge werd ook regelmatig gevraagd op te treden als spreekstalmeester bij de uitreiking van prijzen als de Gouden Televizierring, Nederlandse Academy Awards etc. In 1997 maakte hij samen met Herman Pleij ‘Wij Nederlanders’, waarin met ironie werd gekeken naar typisch Hollandse zaken. Hij presenteerde de ‘Nationale Soap Acteerwedstrijd’ en ‘Huis van Oranje’ tijdens de EK voetbal in 2000. Daarna stapte hij over naar NET5, waar hij ‘Gert-Jan Dröge zoekt een vrouw’, G.J. Dröge doet boodschappen’ en ‘Gaat het weer een beetje meneer Dröge?’ maakte. In 2002 kwam hij met een nieuwe serie Glamourland voor SBS6 en in 2004 keerde hij terug bij de AVRO als commentator in het theaterprogramma ‘Ticket’.

Daarna werd het stil rond Gert-Jan Dröge. Uit een interview dat hij niet lang voor zijn dood gaf, bleek dat hij zich uitstekend vermaakte, alleen met zijn katten, in zijn mooie Amsterdamse pand, dat voor de helft met veel gevoel voor stijl was ingericht en voor de rest als werkruimte fungeerde en er ook zo uit zag. Hij las veel en speelde patience en miste enig gezelschap nauwelijks. Hij wist toen nog niet dat kort daarna longkanker bij hem geconstateerd zou worden. Op 5 juni 2007, 64 jaar oud, overleed hij in Amsterdam.

Tekst: Redactie van deze website
Geboren:   23-04-1943 Enschede
Overleden:   05-06-2007 Amsterdam
Vader:   Gerard Dröge, tandarts
Moeder:   Lien Tijssen
Publicaties:   Bronnen: Gert-Jan Dröge. Glamourland: Society volgens Dröge. 1992 Diverse krantenartikelen, onder meer: Esma Linnemann (tekst). Een haat-liefde-verhouding met glamour, Gert-Jan Dröge (63), societyverslaggever In: Twentsche Courant Tubantia 3 september 2006
Laatst bijgewerkt op:   27-02-2014