Dick Holthaus


Al op jonge leeftijd kwam het creatieve talent van Dick Holthaus aan het licht. Het verhaal gaat dat hij als 5-jarige kleuter al gek was op mooie dingen en kleuren en in een schrift een mouw van een avondjurk tekende. Het waren de eerste voortekenen dat de jonge Hengeloër een beroemdheid zou worden in de wereld van haute couture. Het voor modebegrippen provinciale Hengelo zou dan ook spoedig te klein worden voor hem. De mondaine modewereld lonkte.

De ouders van Dirk Jan Holthaus, zoals hij officieel heet, waren uitbaters van het bekende Hotel Nationaal toen hij geboren werd op 17 november 1928. Nationaal bestaat nog steeds. Het is tegenwoordig een bekende lunchroom in het centrum van Hengelo met een unieke ouderwetse uitstraling. Dirk groeide er op nadat zijn vader na terugkomst uit Nederlands Indië het hotel/café had gekocht.

Midden in de oorlogsjaren (in 1942) werd Dirk naar Rolduc gestuurd. Het bekende klooster in Kerkrade was destijds een kostschool met Gymnasium en HBS voor jongens uit de meer gegoede kringen. Daar ontgroeide hij Hengelo en besloot om na afloop van de oorlog de modewereld in te stappen. Daarvoor ging hij naar Amsterdam waar de Academie voor Kunstnijverheid gevestigd was. Lang duurde deze exercitie echter niet. Na een tijdje de opleiding te hebben gevolgd vonden Dirks ouders dat hij maar beter de kost kon gaan verdienen. Ze stuurden hem naar Milaan waar Dirks zuster en haar man woonden. Uitgerekend Milaan, Europese modestad bij uitstek. Dat moest haast wel ‘fout gaan’ en dat gebeurde dan ook. Dirk zag de beroemde Milanese modehuizen en wist toen dat hij zoiets ook wilde. Maar dan wel in eigen land en dus toog hij terug naar Amsterdam, zijn droom achterna. En daar in Amsterdam zou de carrière van Holthaus pas echt beginnen. Alvast daarop vooruitlopend veranderde hij zijn voornaam in Dick, omdat hij dat beter vond passen bij de modewereld.

In Amsterdam leerde hij Max Heymans kennen en begon bij hem te werken. Een betere start voor een carrière in de modewereld was nauwelijks denkbaar; Max Heymans zou immers uitgroeien tot een van de grootste couturiers van ons land. Het duurde echter niet lang of Dick wilde voor zichzelf beginnen en al in 1951 opende hij zijn eigen hoedenzaak. Het was meteen een succes. Met maar liefst 25 hoedenmaaksters aan het werk verkocht hij zijn creaties in Rome, Milaan, Parijs en Amerika.

Het was echter niet wat Holthaus eigenlijk wilde, want dat was uiteindelijk toch couturier worden. En slechts een paar jaar later, in 1955, was het al zover: de eerste Holthaus-creaties (japonnen) kwamen op de markt. En ook nu weer bleek dat hij over een enorm talent beschikte. Zijn ontwerpen (hij ontwierp niet alleen mode maar ook bijvoorbeeld schoenen, tassen, brillen en zelfs meubilair) zouden de hele wereld over gaan en ook Dick zelf werd een man van de wereld. Het succes bezorgde hem o.a. een penthouse in Parijs en een villa in Malaga naast zijn onderkomens in Amsterdam. Vele bekende Nederlanders uit de artiesten- en televisiewereld lieten zich kleden door Dick Holthaus en dat hij intussen werkte met een enorme staf en wereldberoemde mannequins was dan al heel normaal.

En toch was Dick Holthaus Hengelo nog niet helemaal vergeten. Integendeel. Hij opende in de jaren zestig zelfs een filiaal in Hengelo. Niet geheel toevallig stond dat filiaal naast het Nationaal van zijn ouders. Ook zijn modelijn voor twintigers, Twenty Seven genaamd, bevatte een verwijzing naar zijn roots. Hotel Nationaal had en heeft immers als adres Burg. Jansenplein 27. Helemaal Twents waren de creaties die gemaakt werden van stoffen van Twentse textielfabrieken als de KWF Stork, Menko, Blijdestein en Nijverdal ten Cate.

Dick Holthaus heeft naast succes ook tegenslag gekend. In 1973 kreeg hij een ernstig auto-ongeluk. Hoewel hij na een aantal maanden van het ongeluk herstelde, besloot hij daarna wel om zijn drukke activiteiten in Amsterdam wat te verminderen. Uiteindelijk ging hij definitief in het Spaanse Malaga wonen. Vandaar uit bleef hij nog wel actief in de modewereld. Zo richtte hij zich vanaf midden jaren zeventig op het ontwerpen van bedrijfskleding. De stewardessen van Martinair bijvoorbeeld, droegen kleding die door hem ontworpen was.

Uiteindelijk heeft autodidact Dick Holthaus carrière gemaakt zoals hij dat al van jongs af aan gewild had. Hij werd een van de bekendste couturiers die ons land voortbracht en dat is eigenlijk bijzonder knap van deze Hengeloër.

Auteur : Niels Bakker
Geboren:   17-11-1928 Hengelo
Overleden:   06-06-2015 Amsterdam
Vader:   Johan Clemens Holthaus
Moeder:   Gerharda Maria Hendrika Smit
Publicaties:   

Dick Holthaus couturier In: Oald Hengel, jrg. 2001, okt. nr. 5 Kleren voor de elite/ door Dieuwke Grijpma. [Bilthoven] : Balans, 237 p.

Laatst bijgewerkt op:   06-01-2021