Bert Brante (1908-1991)


Gerrit Lubertus Brante werd geboren in Amsterdam op 10 maart 1908. Hij was de oudste van drie zoons van een echtpaar waarvan de vader kunstsmid was. Bert wilde van jongs af, in navolging van zijn voorouders, kunstschilder worden. Al op vijftienjarige leeftijd mocht hij beroemde schilderijen naschilderen in de kabinetjes van het Rijksmuseum. Zijn jongere broer Jan droeg bij in de bekostiging van zijn studie aan de Rijksacademie onder leiding van J.J. Aarts, J.H. Jurres, J. Bronner, R.N. Roland Holst en H.J. Wolter. Ook doorliep hij de opleiding aan het Instituut voor Tekenleraren, waarna hij in Hilversum ging werken als leraar tekenen.

Tijdens zijn studie had hij Miek Bloemen leren kennen, met wie hij in 1936 te Amsterdam in het huwelijk trad. Miek was een nichtje van mevrouw Tromp Meesters en had langs die weg de schoonheid van Steenwijk en omstreken leren waarderen. Toen er dan ook een vakature was voor een leraar tekenen/schilderen aan de Rijks-H.B.S in Steenwijk en aan die in Meppel en Bert met succes hierop solliciteerde, kwam het jonge echtpaar in 1936 in Steenwijk wonen aan de Willem de Zwijgerstraat. Zij kregen vier kinderen. In hun werk werden ze geïnspireerd door de mooie omgeving en het toen nog zeer idyllische stadje met z'n markt en wallen. In de oorlog verrichtten ze specifiek ondergronds werk en Bert beheerde de sleutels (met wachtwoord) van de kunstbunker in Paasloo. Voor hun verdiensten tijdens de oorlog ontvingen beiden de Gerrit van der Veenpenning, de verzetspenning voor kunstenaars. Bert had een atelier boven het toenmalige politiebureau en dagrapporten uit die tijd (1949) melden dat hij menigmaal de telefoon opnam, wanneer de politie was uitgerukt! In 1953 verhuisden zij naar de Tukseweg 91 in Tuk.

Bert Brante was een veelzijdig kunstenaar: behalve in olieverf schilderde hij aquarellen, tekende in pen en pastel en maakte grafisch werk in ets, litho en houtgravure. Ook werkte hij met natuur- en baksteen en maakte goede marmer- en glasmozaïeken en glas-in-loodramen. Hij was lid van De Ploeg in Groningen, De Onafhankelijken en van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. Hij exposeerde in Arti et Amicitiae te Amsterdam. Van zijn werk in Steenwijk noemen we een mozaïek in de R.S.G. aan de Lijsterbesstraat en een mozaïek in De Menning te Wilhelminaoord. In 1989 kreeg hij een attaque, waardoor hij sindsdien niet meer heeft geschilderd. In 1990 werd hij opgenomen in Verpleeghuis Nieuw Lindenoord te Wolvega, alwaar hij overleed op 21 januari 1991.

Hieronder volgt ook een (korte) biografie van de echtgenote van Bert Brante: Miek Bloemen

Maria Anna (Miek) Bloemen werd op 5 maart 1909 geboren te Amsterdam. Haar vader had een import- en exporthandel in koffie; haar moeder schilderde voor haar plezier. Miek studeerde viool aan het conservatorium in Parijs, maar ze had, als gevolg van polio in haar jeugd, te zwakke armen om deze studie te volbrengen. Onder invloed van Piet Mondriaan, met wie ze wel uitging, is ze in 1930 gaan schilderen. Zo werd ze leerlinge van de Ecole d' Arts Décoratifs te Parijs en daarna van de Rijksacademie te Amsterdam onder leiding van J.H. Jurres, J.J.Aarts, H.J. Wolter, J. Bronner, W.A.E. van der Pluijm en G.B.J. Westermann. Zij behaalde een zilveren medaille in de finale voor de Prix de Rome (vrije schilderkunst). Ook Miek was een veelzijdig kunstenares: ze schilderde, aquarelleerde en tekende stillevens, landschappen en portretten. Zij schilderde heel bewust en bij voorkeur, wanneer ze zonder te worden afgeleid kon werken.

Vooral in bloemstillevens wist zij haar kwaliteiten te uiten. Ook zij maakte etsen en glas-in-lood-ramen. Evenals Bert was ze lid van De Ploeg, De Onafhankelijken en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars. In haar laatste levensjaren leed ze aan kanker; de in die tijd gemaakte schilderijen ademden een geheel eigen karakter. Miek Brante-Bloemen overleed in haar woonplaats Tuk op 20 augustus 1976.

Auteur: J.D. van der Tuin

Eerder gepubliceerd in: Stad en Wold: de gemeenten Steenwijk en Steenwijkerwold in de twintigste eeuw / verz. en bew. door de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken. Steenwijk, Hovens Gréve, 1999.

Zie ook de speciale website over Bert Brante en Miek Bloemen

Geboren:   10-03-1908 Amsterdam
Overleden:   21-01-1991 Wolvega
Echtgeno(o)t(e):   Miek Bloemen
Laatst bijgewerkt op:   12-05-2015