Edwin Evers


Edwin Evers werd geboren op 9 mei 1971 in een gezin met twee oudere broers in Hardenberg, de plaats die anno 2005 nog steeds zijn woonplaats is. Hij was acht toen hij zijn eerste drumstel kreeg. Cesar Zuiderwijk was zijn grote voorbeeld. Op zolder plaatste hij zijn drumstel in dezelfde opstelling als de drummer van de Golden Earring dat deed. Imiteren deed hij ook al vroeg. De Dikvoormekaar Show was zijn lievelingsprogramma en leverde genoeg oefenstof.

Amper zestien was hij toen hij zijn carrière als diskjockey bij discotheek Celebration in Hardenberg startte in een tijd dat de platen nog aan- en afgekondigd werden. Hij maakte graag grappen en speelde in op zijn publiek. Al gauw draaide hij ook drive-in-shows. Nadeel van deze hobby was dat het reizen en de optredens zijn hele weekend kostten en de MEAO-studie er bij inschoot. In 1987 maakte hij zijn radiodebuut bij de Hardenbergse Ziekenomroep waar hij op zaterdagavond een jongerenprogramma presenteerde. Hij begon bandjes op te sturen naar de omroepen maar werd afgewezen. Tot hij aan de slag kon bij de populaire lokale Amsterdamse muziekzender Extra 108.

In 1991 gingen veel DJ's van Extra 108, waaronder Edwin, naar het commerciële radiostation Power FM. Daar presenteerde Edwin het middagprogramma tussen drie en zes en elke zaterdagavond samen met Luc van Rooij het programma "Alarmfase 10". Radio 10 Gold zond destijds uit heltzelfde pand uit en al gauw was Edwin als invaller ook op deze zender te horen.

In de zomer van 1992 nam Lex Harding hem aan bij Veronica. Op 14 augustus presenteerde hij samen met Jeroen Van Inkel de eerste Evers & Van Inkel op Radio 3. Naast invaller voor Gijs Staverman maakte hij voor Veronica ook de programma's Evers in 't Wild en De Vrijdagavondkeet.

Edwin wilde het liefst een ochtendprogramma maken, maar Jeroen Van Inkel was al de succesvolle ochtendjock bij Veronica. Toen Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen besloten te stoppen met de ‘Breakfast Club', ging de KRO op zoek naar een nieuwe ploeg om de teleurstellende luistercijfers omhoog te krijgen. Op 1 januari 1998 was de overstap van Edwin naar de KRO een feit; Cobus Bosscha en Rick Romijn (ook ex-Veronica) gingen mee. Het duurde niet lang of Evers Staat Op was het bestbeluisterde ochtendprogramma van Nederland.

Het succes van Evers Staat Op leverde in 1999 Marconi Awards op voor beste radioman van het jaar en beste radioprogramma. Na een geruchtmakende transfer waarmee veel geld gemoeid ging is Edwin sinds 17 april 2000 te horen op Radio 538 met zijn populaire ochtendprogramma Evers Staat Op. In 2000 werd Edwin opnieuw radioman van het jaar. Of de succesformule ook op Radio 538 zou werken mochten Edwin, Rick en Cobus gaan bewijzen. Wat blijkt: nog steeds is Evers Staat op het populairste ochtendprogramma op de Nederlandse radio, nu met Niels van Baarlen als opvolger van de naar 3FM vertrokken Cobus.

Waarom is het programma zo populair? Niet in de laatste plaats door de typetjes van Edwin. Frank en Ronald de Boer, Prins Bernhard, Rob Verlinde, Martin Gaus, Peter R. de Vries worden door hem zodanig geimiteerd, dat de toevallige luisteraar lange tijd denkt met de échte te maken te hebben. Edwin: ‘De meest geslaagde vind ik nog altijd de keer dat ik Frank en Ronald liet optreden in Sex voor de Buch, dat programma waarin mensen over allerlei bizarre sexwensen vertelden. In onze parodie wilde een meisje van bil gaan met een bekende voetballer, het liefst twee. Nou, zei ik, we hebben twee voetballers bereid gevonden, maar omdat ze beiden getrouwd zijn, willen ze liever niet herkend worden. Vandaar dat we hun stem door de vervormer hebben gehaald. Maar ja, bij het eerste geluid hoorde je natuurlijk al meteen dat het Frank en Ronald waren….’ (Uit: Panorama, 2003) Het in alle vroegte bellen van bekende Nederlanders doet het ook goed. Onsterfelijk was de reactie van Louis van Gaal: 'Nee, meneer Evers, als u mij wilt bellen, moet u eerst aan mij vragen of ik het goed vind dat ik door u lastig wordt gevallen….'

Elke doordeweekse ochtend gaat de wekker om half vier en op zaterdag twee uur later. De consequentie is elke avond (zeer) vroeg naar bed. Edwin zou ook in de buurt van Hilversum kunnen gaan wonen om reistijd te besparen, maar hij blijft liever in zijn geboorteplaats. Hij heeft er een huis gekocht met een studio waar hij met zijn vriendin dicht bij zijn familie, vrienden en bekenden woont. Zijn passie is en blijft muziek. Niet alleen het draaien van platen maar ook het zelf beoefenen ervan in de Edwin Evers Band. Zijn populariteit stelt hem in staat zijn (drum)partij mee te spelen met bekende muzikanten in zijn (gelegenheids)band. Hij heeft een hekel aan autoritair gedrag en aan uitgesproken meningen. Wanneer iemand genadeloos neergesabeld wordt door iemand die de wijsheid in pacht heeft, steekt hem dat. 'Ik zie graag twee kanten en daar wil ik mensen ook graag bewust van laten worden' (Tubantia, 2005).

In 2005 blijkt hij één van de belangrijkste kandidaten te zijn voor de titel Grootste Overijsselaar. De man die het liefst doet waar hij goed in is, radio maken dus, geen televisie-aspiraties heeft, in Hardenberg is blijven wonen, dialect spreekt met familie en in het café en gebleven is wie hij was, kan blijkbaar rekenen op een ongekende populariteit.

Geboren:   09-05-1971 Hardenberg
Laatst bijgewerkt op:   04-03-2014