Hennie Gosemeijer (1924-1999)


Hennie Gosemeijer was de grondlegger van de Volkssterrenwacht Denekamp, de voorloper van Cosmos Sterrenwacht (voorheen Euregio Publiekscentrum voor Sterrenkunde) te Lattrop. De liefde voor het onbekende van het heelal werd hem bijgebracht door zijn vader, een kenner van de sterrenhemel en bloeide verder op gedurende zijn diensttijd in Nederlands-Indië tijdens de heldere tropische nachten. Al in het begin van de jaren vijftig bouwde hij zijn eerste telescoop. Jaar na jaar werkte hij verder aan sterkere kijkers en in 1965 werd de bouw van een koepel gerealiseerd bij zijn huis in het vlakbij Denekamp gelegen Berghem. In deze koepel werd een grote telescoop geplaatst. Gosemeijer nam al gauw Saturnus waar, evenals kunstmanen en satellieten. Hij was vanaf 1964 officieel satellietwaarnemer van de NASA.

In 1967 werd op aandringen van de VVV in Denekamp de Volkssterrenwacht opgericht. Gosemeijer wilde de kennis van het heelal in brede kring uitdragen en in de jaren daarna bezochten duizenden mensen zijn Volkssterrenwacht. Vooral na de verbouwing en de officiële openstelling in 1974, waarbij ook een diazaal aan het complex was toegevoegd, nam het bezoek enorm toe. Het waarnemen en bestuderen van zon, maan, sterren, planeten, UFO's en satellieten liet Gosemeijer niet los. In 1974 kon de Volkssterrenwacht de grootste particuliere sterrenwacht van Nederland genoemd worden. UFO’s waren een gewild onderwerp en Gosemeijer werd hierover nogal eens geïnterviewd. Hij erkende bepaalde onverklaarbare waarnemingen maar hield zich wijselijk op vlakte aangaande UFO’s. In de jaren zeventig en tachtig verscheen Hennnie Gosemeijer regelmatig in televisieprogramma’s. In 1976 ontving Hennie de Van der Biltprijs van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.

In 1977 vormt een groepje enthousiaste jongeren uit Denekamp en omgeving een Werkgroep voor Sterrenkunde. Wat Hennie verwacht, namelijk dat de groep uiteen zal vallen, wanneer de jongeren (vaak studenten) elders gaan wonen, gebeurt niet. Liefst twaalf jaar blijft de werkgroep bijeen. Totaal hebben ze 378 ‘waarnemingsnachten’ op Hennie’s terrein doorgebracht om de sterrenhemel te bestuderen.

Eind 1989 wordt in overleg met de stichter van de Volkssterrenwacht besloten dat elders (in Lattrop) een nieuwe sterrenwacht zal worden gebouwd. Toen Gosemeijer in 1990 om gezondheidsredenen moest stoppen, werd hem de Simon Stevin-kijker uitgereikt, een felbegeerde onderscheiding, waarmee hij op het niveau van Wubbo Ockels en Chriet Titulaer werd gewaardeerd. Op 20 maart 1991 legt Hennie de eerste steen voor het nieuwe gebouw aan de Frensdorferweg in Lattrop, dat over een planetarium,een ruimte voor exposities en over grote telescopen zal gaan beschikken.

De oorspronkelijke koepel wordt met de telescoop van Denekamp naar Lattrop verplaatst en na grondige renovatie in 2003 weer in gebruik genomen. Dat moment heeft Hennie niet meer meegemaakt, want in 1999 overleed hij op 75-jarige leeftijd. Kort na de millenniumwisseling werd hij postuum geëerd, doordat de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar hem noemde. Een rotsblok van zo'n vijf tot tien kilometer doorsnede, in vijf jaar draaiend rond de zon, met de naam "Gosemeijer" herinnert aan de pionier uit Berghum.

Tekst: Redactie van deze website

Geboren:   21-08-1923 Berghem (Denekamp)
Overleden:   14-07-1999 Denekamp
Publicaties:   Bronnen: - Kiek Denekamp: van 1900 tot 2000 - De Mars, maandblad van en voor Overijssel. 1969 - Jaarboek Twente. 1971 Zie ook: Hennie Gosemeijer, astronoom in Twente, een film van Romke Schievink, 2005 (dvd-video)
Laatst bijgewerkt op:   05-03-2014