Margot Vos (1891-1985)


Veertien jaar van haar lange leven verbleef dichteres Margot Vos in Hengelo, maar het was wel de meest vruchtbare periode. In 1921 was ze met haar man Jan Hilvers en dochtertje vanuit Erica (Dr) in Hengelo komen wonen aan de toenmalige Woolderbeekweg, toen nog gelegen buiten de kom van Hengelo. Niet lang daarna werd in de nabijheid de Wilderinkshoek als onderdeel van de buurt De Nijverheid aangelegd, en veranderde het adres in Elisabethstraat (nu nummer 30). Haar man, die net als zij zelf van huis uit onderwijzer was, had een aanstelling gekregen als directeur van de Arbeidsbeurs in Hengelo. Beiden waren al een paar jaar gestopt met lesgeven en ze hadden op verschillende adressen gewoond en verschillende banen gehad, onder meer in het vakbondswerk. In Hengelo had de man van Margot Vos (eigenlijk heette ze Grietje) eindelijk een vaste baan en kwamen ze te wonen in een mooi huis in een prachtige omgeving. Het leven lachte hen toe, Margot kon zich onder meer aan de literatuur gaan wijden.

In 1923 bracht ze haar eerste dichtbundel ‘Een nieuwe lente’ uit, met vooral natuurpoëzie in de traditie van Adama van Scheltema en Henriette Roland Holst. Later schreef ze ook veel socialistisch georiënteerde gedichten, maar daarin werd ook de samenleving vaak met de natuur geïdentificeerd. Haar inspiratie vond ze vlak bij huis: het gebied tussen Woolderes, Oele en Twickel, waar ze graag vertoefde. Vanuit haar huis was ze er zo. Het was nog een groot aaneengesloten natuurgebied, nog niet doorsneden door het Twentekanaal en snelwegen. In haar Hengelose tijd kwamen bijna al haar bekendste bundels uit. Ze publiceerde overigens niet alleen gedichtenbundels, maar schreef ook veel gelegenheidsdichtwerk, zoals teksten voor liederen, voor rijmprenten en kindergedichten. In een aantal gedichten speelt de natuur rond Hengelo een rol. Soms werd haar werk geïllustreerd door Fré Cohen, een joodse grafisch ontwerpster, die in 1943 in Hengelo op tragische wijze om het leven kwam. Ze was ook redactrice van de kinderrubriek in het Volksblad voor Twente en publiceerde daarin bij gelegenheid ook gedichten.

Het huis van het echtpaar fungeerde vaak als logeeradres voor bekende Nederlanders uit de socialistische hoek, wanneer ze bijvoorbeeld voor een lezing in Twente moesten zijn. Onder hen o.a. Koos Vorrink, A.M. de Jong en Frank van der Goes. Met de bekende Almelose architect en regionalist Jan Jans maakte het echtpaar fietstochten door Twente en het Duitse grensgebied.

Aan het gelukkige verblijf in Hengelo kwam een einde door het ontslag dat Jan Hilvers kreeg aangezegd, omdat hij na een conflict binnen de SDAP lid was geworden van de Onafhankelijke Socialistische Partij (OSP). De OSP zou kort daarna opgeheven worden, maar hun principiële houding had voor Margot en haar man tot gevolg dat aan een mooie, artistiek vruchtbare en financieel onafhankelijke tijd een einde kwam.

Tekst: Redactie van deze website

Bovenstaande is ontleend aan het artikel Een ‘dichtend hart’ in de Wilderinkshoek: De Hengelose tijd van de dichteres Margot Vos (1921-1935), geschreven door Jan van der Staak en gepubliceerd in Jaarboek Hengelo 2006/2007, p. 86-99


Kijk ook hier.
Geboren:   10-11-1891 Nieuw-Amsterdam
Overleden:   01-12-1985 Winterswijk
Vader:   Hinderikus Vos, hoofdonderwijzer
Moeder:   Hendrika Christina Eggink, onderwijzeres
Echtgeno(o)t(e):   Jan Hilvers
Publicaties:   Selectie uit het werk van Margot Vos: - De dienende maagd. 1924 - Meiregen, een bundel kinderverzen. 1925 - De windharp. 1932 - Verzamelde verzen van Margot en Marie W. Vos. 1930
Laatst bijgewerkt op:   24-04-2014